Take the 2-minute tour ×
Geographic Information Systems Stack Exchange is a question and answer site for cartographers, geographers and GIS professionals. It's 100% free, no registration required.

I have a shape file with names for Regions. These don't seem to contain special characters but ugly hyroglyphes. What can I do do display them correctly. If I import the shape as UTF-8 it doesn't work...

Also the Names are in a dbase table. So is it possible to save a dbase table in utf8 or is there a different way of dealing with it

share|improve this question
    
One way that worked for me: gis.stackexchange.com/a/44016/5901 –  Cao Minh Tu Mar 9 '13 at 1:21
add comment

4 Answers 4

up vote 7 down vote accepted

enter image description here

try opening the dbase-file with libreoffice (or openoffice) and try different encodings, if utf-8 doesnot work try iso-8859-1 and look if the chars öäüß are displayed correctly

share|improve this answer
add comment

Thanks for the tips. Unfortunately Excel 2010 and above won't save to DBF formaat any longer so I went the root of adding "SET SHAPE_ENCODING=UTF-8" to the qgis.bat file which worked fine. I wanted to avoid installing a whole other office suite.Editing the batch file worked great and now with qGIS the special characters carried right through to .kml and showed up in Google Earth. Thanks!!

share|improve this answer
add comment

No I solved the problem: I opened the dbf file in LibreOffice as UTF8, put in the special characters and saved it. That was it. Very simple!

share|improve this answer
    
sounds like @Kurt solved your problem. Please consider marking his answer as correct to close this question. –  RyanDalton Aug 22 '12 at 23:15
    
Yes, I used the same method when facing the problems with destroyed Czech characters - used the same Libreoffice spreadsheet to produce the source CSV for my layer and after saving the layer as SHP, I saved the data from LibreOffice as UTF8 DBF table and simply replaced the DBF in tha shapefile with this one. However, the UTF8 bug is really annoying. –  Juhele Feb 15 '13 at 16:51
add comment

Your shapefile is most probably in UTF-8, but qgis 1.8.0 has a bug in correct encoding of shapefiles. Until this is solved, you can try this workaround in Windows:

Browse to C:\Programs\Quantum GIS Lisboa\bin on Windows XP or C:\Programs (x86)\Quantum GIS Lisboa\bin on Windows 7. Look for qgis.bat and open it with a suitable editor (I have installed notepad++ for such things). After line 1, insert:

SET SHAPE_ENCODING=UTF-8

share|improve this answer
    
Thanks this helped –  Stefan Aug 1 '13 at 8:16
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.