3

After switching to ArcMap 10.2 I've noticed that my definiton queries will seemingly randomly remove themselves. I have no idea what triggers the deletion since I have noticed it after reordering items in the TOC, turning layers on or off, adding new layers, changing the symbology, even after Applying a DQ and having it show up then hitting OK only to have it not work.

I have tested the issue with a variety of MXDs, different project files, GDBs, SHPS, different company servers, etc. The issue arises for all of them. Recently, we completely removed all things Arc and are currently reinstalling things one at a time. We thought maybe it was one of the third party extensions that I use and have narrowed it down to either the DWR addons for IWFM tools or AquaVeo's ArcHydro extension. Things were going fine for a couple weeks after adding ArcHydro, and we thought the issue was maybe a caching or temporary file thing until yesterday when the problem popped up again.

I was just curious if anyone else has run into this issue, what things were tried on your end, and if you managed to fix it without having to call ESRI (I am NOT looking forward to calling ESRI, but that's the next step in this process since we cannot pinpoint it to a specific third party extension).

closed as off-topic by PolyGeo Dec 23 '15 at 8:51

This question appears to be off-topic. The users who voted to close gave this specific reason:

  • "This problem cannot or can no longer be reproduced. Changes to the system or to the asker's circumstances may have rendered the question obsolete, or the question does not include a procedure to enable potential answerers to reproduce the same symptoms. Such questions are off-topic as they are unlikely to help future readers, but editing them to include more details can lead to re-opening." – PolyGeo
If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

  • If you do end up calling ESRI, please report back, I've never had this problem and it sounds potentially serious. – Dan C Nov 11 '14 at 20:03
  • Definition queries are one part of ArcGIS for Desktop that I have never had cause to doubt. I would look for anything that causes layers to be removed/added or maps to be overwritten. In both cases a layer without a definition query could be taking the place of another you set one for. Also, look for any ArcPy or ArcObjects code that may be removing definition queries by setting them to "" – PolyGeo Nov 11 '14 at 20:21
  • 1
    Any of these layers created from Layer Selections? – Jakub Sisak GeoGraphics Nov 11 '14 at 21:02
  • @Jakub , None of the layers are created from Layer Selections. – Anna Nov 11 '14 at 21:18
  • 1
    Are you using Data Driven Pages? There was an old bug in DS Mapbook which is the ancestor for Data Driven Pages which erased definition queries that weren't set up using the expected characters... The Data Driven Pages program modifies definition queries looking for specific sequences of characters. I know it's unlikely but still possible. Another possibility is if the field used in the query is hidden in the fields tab - this may fail validation (as the field is invisible) and be removed. If your field (or alias) is a reserved word this may also cause validation to fail. – Michael Stimson Nov 11 '14 at 22:15