0

Using ArcGIS Pro 1.3.1 I have created a scale bar using the Scale Line 1 Metric template with a few modifications like:

  • Show one division before zero
  • Divisons: 11
  • Subdivisions: 10
  • Label Position: Below center
  • Label: KILOMETRES

It appears as below:

enter image description here

How can I increase the gap between the scale bar line and the units (KILOMETRES) label (circled above)?

I thought that it might have been the Offset Y value (circled in red below) that might do it but that has no effect when I change it from 0 to 5 (as a test) and appears to be a bug. I think it is a bug because altering Offset X moves the same label as expected.

enter image description here

The same bug appears to affect the positioning of the Numbers on the scale bar too.

The bug is still present in ArcGIS Pro 2.0.

1

You seem to be using the right tool for the job. Try applying a negative offset value for the Offset Y; this should indeed move the label down. You can see that when entering the -10pt, the text in the preview panel to the down shows the text shifted down.

However, the scale bar label doesn't move down (I am on Pro 1.4). Sounds like a bug to me.

There are two options how this could be achieved:

  1. Quick fix if you want to move the Kilometers label just a bit down. Choose another vertical alignment:

enter image description here

This will move the label down just a bit, but maybe it's good enough for you.

  1. If you need to move the text in a more precise manner, use this dirty hack.

a. Under the Shadow section, specify a negative value for the Y Offset. Choose the color of the text you'd like your labels to show with.

enter image description here

b. Under the Appearance section, choose for the label color No color.

enter image description here

The final scale bar would look like this:

enter image description here

  • Your shadow hack workaround works for both Units and Numbers - thanks! It's a shame that its still broken in 2.0. I don't suppose that there is a bug number that you can include in your post so that we can track when it is fixed? – PolyGeo Aug 10 '17 at 0:55
  • Glad it works! I don't have a bug number yet, but I have informed the right people about this ;) will post any updates I'll get! – Alex Tereshenkov Aug 10 '17 at 6:49
  • I just logged it with local support here too. – PolyGeo Aug 10 '17 at 7:03
0

I logged this with support in Australia and once they reproduced it locally, and it was also reproduced in Redlands a bug number was issued.

The bug reference number is:

BUG-000107331: In ArcGIS Pro, 'Offset - Y' position setting under the Scale Bar - Units on 'Format Scale Line' pane does not honored when scale bar 'Label Position' is set to 'Below Center'.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.