0

QGIS 3.x does not let me snap to vertice and segment anymore, only vertices.

I changed the snapping options several times in the toolbar and in the options menu. Made sure the correct layers are activated. Restartet everything.

I even uninstalled QGIS 3.4 deleted all app data and installed 3.10 instead but the problem prevails.

I can not bring QGIS to snap to segment or follow an existing shape.

Does anyone have a solution?


I am familiar with the settings and choosing the right ones is unfortunately not the problem. Also zooming closer, or starting a new layer did not help. Neither did importing the layers into a new project.

Using standard CRS WGS84


thank you for your answer but i am familiar with the settings and choosing the right ones is unfortunately not the problem. Also zooming closer, or starting a new layer did not help. Neither did importing the layers into a new project.

Using standard CRS WGS84

  • 1
    Please support your issue with some images. it is an uncommon problem that is difficult to replicate. – Val P Mar 7 at 22:54
  • What CRS are you using? – Jochen Schwarze Mar 9 at 7:18
5

To get the snap to vertices to work make sure you have the following options selected:

  • Enable Snapping (U magnet button)
  • Enable topological editing
  • Enable snapping on intersection
  • Enable tracing
  • Make sure the projection for both layers are the same

I've provided a snapshot of the options to select below - this works on 3.4 and 3.10.

Snap Options

| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.