0

QGIS 3.x does not let me snap to vertice and segment anymore, only vertices.

I changed the snapping options several times in the toolbar and in the options menu. Made sure the correct layers are activated. Restartet everything.

I even uninstalled QGIS 3.4 deleted all app data and installed 3.10 instead but the problem prevails.

I can not bring QGIS to snap to segment or follow an existing shape.

Does anyone have a solution?


I am familiar with the settings and choosing the right ones is unfortunately not the problem. Also zooming closer, or starting a new layer did not help. Neither did importing the layers into a new project.

Using standard CRS WGS84


I am familiar with the settings and choosing the right ones is unfortunately not the problem. Also zooming closer, or starting a new layer did not help. Neither did importing the layers into a new project.

Using standard CRS WGS84

1
  • 2
    Please support your issue with some images. it is an uncommon problem that is difficult to replicate.
    – Val P
    Mar 7, 2020 at 22:54

1 Answer 1

8

To get the snap to vertices to work make sure you have the following options selected:

  • Enable Snapping (U magnet button)
  • Enable topological editing
  • Enable snapping on intersection
  • Enable tracing
  • Make sure the projection for both layers are the same

I've provided a snapshot of the options to select below - this works on 3.4 and 3.10.

Snap Options

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.