2

I am working on a powerful desktop, it was custom made so I do not know the exact specs however ram is 64gb and it was made for 3d modeling.

I am finding QGIS 3.22.2 to be very slow when rendering maps in print layout view, currently, I have a very simple map with one polygon and a wms map. Once in print layout, the rendering process can take over 10 minutes, I also receive multiple network requests to tile time out (often over 100).

What is causing this?

It is very frustrating.

I do find it is worse when I do not use WGS84 coordinate system. Sadly for my work I need to use an ED50 coordinate system and I find it to cause lots of issues.

Quite often when rendering is complete, only part of the WMS map is rendered.. with areas being blank. I then have to restart the process.

4
  • 4
    Please provide the link to the WMS in question.
    – Erik
    Jun 2, 2022 at 9:13
  • 2
    almost certainly a network issue - see if adding a local proxy cache to the WMS helps
    – Ian Turton
    Jun 2, 2022 at 9:53
  • 1
    Is the same computer that's running QGIS also serving the WMS locally? Jun 2, 2022 at 22:30
  • Is it your WMS, or is it provided by an external party?
    – nmtoken
    Jun 6, 2022 at 17:57

1 Answer 1

2

If you have complicated legends, especially ones that are filtered using the 'Only show items inside linked map', this can severely impact the rendering speed. When making changes to the map, it would help to temporarily turn off that option.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.