2

I need to add a WMS layer to my OpenLayers map and it should be generated by MapServer installed locally.

OpenLayers HTML file

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<title>OpenLayers Demo</title>
<style type="text/css">
#map{
width: 600px; 
height: 300px; 
border: 2px solid black;
padding:0;
margin:0;
}
</style>
<script type="text/javascript" src="openlayers/lib/OpenLayers.js"></script>
<script type="text/javascript">

function init() {
var lon = 80.409;
var lat = 8.329;
var zoom = 14;
var map = new OpenLayers.Map("map");

var t = new OpenLayers.Layer.MapServer( "OpenLayers WMS", 
                "http://vmap0.tiles.osgeo.org/wms/vmap0", {layers: 'basic'},
                {gutter: 15});
map.addLayer(t);

var dist = new OpenLayers.Layer.WMS( "abc","http://localhost:8080/cgi-bin/mapserv.exe?map=C:\\xampp\\htdocs\\mapfile.map",
                {

                    layers: 'parcels',
                    srs: 'EPSG:4326',
                    format: "image/png",
                    isBaseLayer: false,
                    visibility: true,

                }

        );
map.addLayer(dist);
map.setCenter(new OpenLayers.LonLat(lon, lat), zoom);
map.addControl( new OpenLayers.Control.LayerSwitcher() );   
}
</script>
</head>

<body onLoad="init()">
<div id="map"></div>
</body>
</html>

Map File

MAP
    NAME parcels_map
    STATUS ON
    SIZE 420 300
    EXTENT 489885 5450946 490904 5451637
    UNITS METERS
    SHAPEPATH "shapefiles"
    IMAGECOLOR 255 255 255 
    WEB
        TEMPLATE "template.html"
        IMAGEPATH "C:\\xampp\\htdocs\\output\\"
        IMAGEURL "/output/"
        METADATA
            "wms_title" "WMS Demo Server"
            "wms_onlineresource" "http://localhost:8080/cgi-bin/mapserv.exe?map=C:\\xampp\\htdocs\\mapfile.map"    
            "wms_srs" "EPSG:4326" 
            "wms_feature_info_mime_type"  "text/html"
        END
    END
    LAYER
        NAME parcel_boundaries
        DATA parcels
        STATUS DEFAULT
        TYPE POLYGON
        CLASS
            NAME "parcels_color"
            COLOR 255 215 0
        END
    END
END

Obviously MapServer can generate the map using the given shapefile. I have tested it by entering following URL to the browser.

http://localhost/cgi-bin/mapserv.exe?map=C:\\xampp\\htdocs\\mapfile.map

But, when adding this URL as WMS service URL, it just gives broken image tiles.

Any help would be very much appreciated.

  • By "it just gives broken image tiles", what do you mean? Can you inspect the requests going to your mapserver and try to open one yourself? If there is a problem with mapserver, it will show a message rather than an image. An empty image also indicates a proper answer. – René Wolferink Apr 19 '13 at 16:25
1

When I added WMS version and CRS parameters to the request URL, it worked just fine.

Now it looks something like following.

var my_layer = new OpenLayers.Layer.WMS("Main Roads", "http://localhost/cgi-bin/mapserv.exe?map=C:/xampp/htdocs/sarisara/example.map&version=1.3.0&CRS=CRS:84", {layers: ['roads'], transparent: true}, {opacity:0.5},{isBaseLayer: false}, {bbox: '79.9865,7.95594,80.892,8.90883'});
  • Can you show this (in code) for those who might need to fix a similar problem in the future. You can just edit this answer to add the extra details. Then you may like to mark this question as "answered" – BradHards Jun 16 '13 at 3:53
  • 1
    AFAICR you should probably also have &service=wms – MarkJ Aug 15 '13 at 20:22
  • The third argument to OpenLayers.Layer.WMS() contain the key:value parameters that get added to the URL as '&key=value' strings, so you can either put them in the param argument or in the URL. This also means that your isBasLayer and visibility are part of the URL passed to mapserver, and not part of the OpenLayers.Layer properties. – Dave X Sep 13 '13 at 18:57
1

I could not remember where I read it, but you may need to add the following line to your .map file in WEB -> METADATA section.

wms_enable_request "*"
0

I don´t know if it helps, but try to add your layers to the map in one line, like this:

 map.addLayers([t, dist ]);

instead of two separate lines.

  • That should make no difference. My current project has separate map.addLayer calls and works fine. – René Wolferink Apr 19 '13 at 16:22

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.