4

I use this instruction http://switch2osm.org/serving-tiles/manually-building-a-tile-server-12-04/

I have the problem on the step "Starting your tileserver"

sudo mkdir /var/run/renderd
sudo chown username /var/run/renderd
renderd -f -c /usr/local/etc/renderd.conf

The problem:

renderd[4620]: An error occurred while loading the map layer 'default': Could not create datasource. No plugin found for type 'shape' (searched in: /usr/lib/mapnik/input) (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')
renderd[4620]: An error occurred while loading the map layer 'default': Could not create datasource. No plugin found for type 'shape' (searched in: /usr/lib/mapnik/input) (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')
renderd[4620]: An error occurred while loading the map layer 'default': Could not create datasource. No plugin found for type 'shape' (searched in: /usr/lib/mapnik/input) (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')
renderd[4620]: An error occurred while loading the map layer 'default': Could not create datasource. No plugin found for type 'shape' (searched in: /usr/lib/mapnik/input) (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')
renderd[4620]: DEBUG: Got incoming connection, fd 8, number 1
renderd[4620]: DEBUG: Got command RenderPrio fd(8) xml(default), z(0), x(0), y(0)
renderd[4620]: Received request for map layer 'default' which failed to load
renderd[4620]: DEBUG: Connection 0, fd 8 closed, now 0 left
renderd[4620]: DEBUG: Got incoming connection, fd 8, number 1
renderd[4620]: DEBUG: Got command RenderPrio fd(8) xml(default), z(0), x(0), y(0)
renderd[4620]: Received request for map layer 'default' which failed to load
renderd[4620]: DEBUG: Connection 0, fd 8 closed, now 0 left
renderd[4620]: DEBUG: Got incoming connection, fd 8, number 1
renderd[4620]: DEBUG: Got command RenderPrio fd(8) xml(default), z(0), x(0), y(0)
renderd[4620]: Received request for map layer 'default' which failed to load
renderd[4620]: DEBUG: Connection 0, fd 8 closed, now 0 left

Update 1: One of the problem was the file "renderd.conf". here is file without error.

[renderd]
socketname=/var/run/renderd/renderd.sock
num_threads=2
tile_dir=/var/lib/mod_tile
stats_file=/var/run/renderd/renderd.stats


[mapnik]
plugins_dir=/usr/local/lib/mapnik/input
font_dir=/usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu
font_dir_recurse=1

[default]
URI=/osm_tiles/
TILEDIR=/var/lib/mod_tile
XML=/home/map/src/mapnik-style/osm.xml
HOST=localhost
TILESIZE=256
CORS=*

But I have another errors:

renderd[8967]: An error occurred while loading the map layer 'default': Shape Plugin: shapefile '/usr/local/share/world)boundaries/shoreline_300.shp' does not exist (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')
renderd[8967]: An error occurred while loading the map layer 'default': Shape Plugin: shapefile '/usr/local/share/world)boundaries/shoreline_300.shp' does not exist (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')

Update: The question is solved

5
  • See the solution here: support.mapbox.com/discussions/tilemill/…
    – Mapperz
    Sep 20 '13 at 13:36
  • My version of mapnik is 2.0.3-pre. So, I have another problem
    – novicegis
    Sep 20 '13 at 13:47
  • When i do renderd -f -c /usr/local/etc/renderd.conf my server send me this error renderd[78029]: An error ocurred while loading the map layer 'default': Shape Plugin: shapefile '/usr/local/share/maps/style/osm-bright-master/shp/ne_10m_populated_places/ne_10m_populated_places.shp' does not exist encountered during parsing of layer 'ne_places' in Layer at line 45546 of '/usr/local/share/maps/style/OSMBright/OSMBright.xml' Can give me some hint to resolve this problem? Regards
    – Hugo
    Aug 16 '16 at 17:17
  • This does not really answer the question. If you have a different question, you can ask it by clicking Ask Question. You can also add a bounty to draw more attention to this question once you have enough reputation. - From Review
    – Midavalo
    Aug 16 '16 at 18:12
  • If you have a new question, please ask it by clicking the Ask Question button. Include a link to this question if it helps provide context. - From Review
    – MaryBeth
    Aug 16 '16 at 18:20
5

The problem was almost certainly that you had a stray bracket:

renderd[8967]: An error occurred while loading the map layer 'default': Shape Plugin: shapefile '/usr/local/share/world)boundaries/shoreline_300.shp' does not exist (encountered during parsing of layer 'world' in map '/home/oleg/src/mapnik-style/osm.xml')

Note: world ) boundaries

Can you close this question off?

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.