3

I am using the sovereign states shapefile (ne_110m_admin_0_countries.zip) from http://www.naturalearthdata.com/ and joined the attributes with a spreadsheet file that codes many (but not all) country codes into 0,1,2, and 3. I would like to color each of these four codes with a different color using the Symbology->Unique Values tab, but the coloring is not correct. Furthermore, it seems to change randomly if I zoom in and out. The difference between the two screenshots is just the zoom level and you can see how the colors change.

I had this problem several times already after joining tables, but I could never figure out the source of the problem.

Screenshot 1 Screenshot 2 with closer zoom and changed colors

closed as off-topic by PolyGeo Sep 17 '16 at 6:12

This question appears to be off-topic. The users who voted to close gave this specific reason:

  • "This problem cannot or can no longer be reproduced. Changes to the system or to the asker's circumstances may have rendered the question obsolete, or the question does not include a procedure to enable potential answerers to reproduce the same symptoms. Such questions are off-topic as they are unlikely to help future readers, but editing them to include more details can lead to re-opening." – PolyGeo
If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

  • 2
    I think you should to turn the same layer on for labels using the same field so that you can see your 0,1,2,3 values coming out. Also, close ArcMap and re-open it, and turn off or remove all other layers from your map so that you are isolating just this one while you investigate it. – PolyGeo Apr 9 '14 at 2:52
0

I think I figured out by cleaning up all the missing values due to the incomplete join and the random color changes have stopped.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.